Tilbage til oversigt

Man lærer at sætte pris på forskelligheder og det er ret dejligt

november 2022

På en mild novemberdag har jeg aftalt at mødes med Kjeld i Augusthaven i Næstved. Jeg glæder mig til mødet. Selvom det er første gang, at jeg skal møde Kjeld, så synes jeg jo, at jeg har kendt ham hele livet. Kjeld har haft mange roller i dansk film, teater og tv-serier, men er nok mest kendt for at være stemmen bag Danmarks mest kendte og elskede frø ”Kaj” fra ”Kaj og Andrea”, som har været og er en stor del af manges barndom.

Kaj den altid charmerende og snakkesalige frø matcher helt klart Kjeld, og snakken går, mens kaffen brygges, og kagen sættes på bordet. Kjeld flyttede ind i Augusthaven, da fællesskabet stod klar til indflytning i januar 2022. Han var, sammen med tre andre beboere, den første, der flyttede ind på åbningsdagen.

Da Kjeld blev alene i 2021, bankede ensomheden på, og tanken om en anden måde at bo på kom nærmere.

Jeg blev meget alene efter min kones død, og folk kom ikke bare forbi. Min ældste søn var flyttet til Næstved-egnen og havde fået øje på Augusthaven. Jeg var forbi for at kigge på, mens ejendommen var under opførelse. Og jeg fandt ud af, at det var vist noget for mig; samtidig med at jeg kom tættere på min søn.

Flytningen

Det var ikke helt nemt at skulle sige farvel til lejligheden på Frederiksberg, men Kjeld brugte ikke byen på samme måde som før, og trapperne op til lejligheden var ved at være en udfordring. Så det blev en hurtig beslutning, for lejligheden i Augusthaven ville være indflytningsklar i løbet af 3 måneder. Der blev pakket og smidt ud, for de store møbler skulle ikke med til Augusthaven.

Mine møbler fra lejligheden var for store, så jeg måtte ud at købe nyt. Men det gjorde mig ikke noget. Man skal jo indskrænke sig, og jeg var god til at smide ud. Og der er intet af det “gamle”, jeg savner”.

Nye venskaber og et fantastisk fællesskab

Med flytningen fulgte også starten på et nyt liv væk fra byen og med nye gode venskaber.

Jeg var nervøs for det i starten, og jeg må indrømme, at vi er meget forskellige. Men det der sker er, at man lærer at sætte pris på forskelligheden, og det er ret dejligt. Jeg er blevet mere rummelig efter jeg er flyttet ind i Augusthaven.

For Kjeld er fællesskabet og det at bo tæt sammen det vigtigste. Han er aldrig i tvivl, om at der er hjælp at hente, hvis han får brug for det.

Jeg er meget, meget glad for at bo her. Jeg har fået nogle virkelig gode venskaber. Folk kommer hinanden ved, og det er rigtigt dejligt. Alle er så hjælpsomme, og der er altid en, der kan hjælpe, uanset hvad man har brug for. Og vi holder øje med hinanden”.

Kalenderen er fuld

Vores snak om fællesskabet fører til en snak, om alle de muligheder der er for at være en del af en af de mange aktiviteter, der foregår I Augusthaven. Kjeld åbner kalenderen. og den er næsten fuld

Hver fredag er der fredagsbar. I sidste uge havde vi valgaften med gule ærter og valgflæsk, søndag så vi tennis sammen på storskærm, da Holger Rune vandt. I denne uge skal vi til Mortens Aften, hvor der er bestilt ænder. Og så er der snart julekomsammen”.

Det er helt op til den enkelte beboer, hvor meget man ønsker at deltage i. Men det er vigtigt at deltage i nogle af aktiviteterne, for ellers bliver man ikke en del af fællesskabet. Og det er det råd, som Kjeld vil give videre til de kommende beboere i Agorahaverne:

Vær indstillet på at snakke med andre mennesker og på at have lyst til at gøre noget for fællesskabet”.

Avisen bliver også delt

Det har været et dejligt besøg hos Kjeld i hans skønne lejlighed. Kjeld følger mig ud til hoveddøren gennem atriumhaven. Det er her, han nyder at sidde med morgenkaffen og sin avis.

Atriumhaven er vidunderlig. Så snart solen kommer frem, sidder jeg derude og læser avis, og der kommer hele tiden en og siger dav. Og det er nok at sige dav”.

Avisen kommer med under armen på vej ud ad døren, for når Kjeld har læst den, bliver den sat ud i den fælles blad/avisholder, så andre også kan få glæde af den. Hos Kjeld er der altid fokus på fællesskabet.

Kom til Åbent Hus

Har du også lyst til nye venskaber, sjove arrangementer og mere fællesskab i hverdagen, så kom til Åbent Hus i Bodilhaven i Odense eller Sophushaven i Slagelse, hvor vi snart åbner op for nye fællesskaber. Vi holder åbent hus hver søndag. Og du kan tilmelde dig via linkene herunder.

Tilmeld dig Åbent Hus i Sophushaven her.
Tilmeld dig Åbent Hus i Bodilhaven her.