Tilbage til oversigt

Leo gav koncert den dag han flyttede ind

november 2022

Jeg har tidligere hørt tonerne fra Leos klarinet, for han spillede i baggrunden, sidste gang jeg var på besøg i Hermanhaven, og det lød fantastisk. I dag skal jeg mødes med Leo igen og høre meget mere om livet i Hermanhaven og den der klarinet, som har fulgt ham de sidste 70 år.

Jeg bliver mødt i døren med et stort smil og budt indenfor. Leos egne malerier pryder alle vægge, og alle de ting, som Leo satte mest pris på fra sit tidligere hjem, har fået en fin plads i lejligheden. I musikværelset står klarinet og nodestativ klar. Musikken har altid været en stor del af Leos liv, og klarinetten flyttede ind i Hermanhaven sammen med Leo for over et år siden.

På indflytningsdagen blev Leo hurtigt et kendt ansigt:

D. 10. september 2021 var den første nat, jeg overnattede her i Hermanhaven. Det var den samme aften, hvor Hermanhaven havde høstfest. Og allerede der blev jeg kendt, for jeg spillede jo for dem. Der kom en pige op til min lejlighed og sagde, nu skal vi til høstfest, og så hev hun fat i mig. Jeg tog klarinetten i hånden og så kørte det ellers bare.

Leo var lidt spændt på indflytningen og det nye liv i boligfællesskabet. Han synes selv, han fik den bedste start, han kunne ønske sig: “Man er jo altid lidt spændt, men jeg fik hurtigt en masse gode venner. Hver gang jeg møder nogen, siger de hej Leo, og så snakker vi.

En af de mange fordele ved boligfællesskabet er, at der næsten altid er en at dele interessefællesskab med. Og Leo er ikke den eneste. der spiller et instrument i Hermanhaven: ”Svend spiller f.eks. orgel, og vi spillede sammen til høstfesten.

Jeg var oppe hos Svend en aften, og vi sad og spillede sammen. Og så kom Sanne og bankede på og sagde, om vi ikke kunne åbne vinduer og døre, for de andre, der sad I Atriumhaven, ville gerne høre, hvad vi spillede.

Mange minder at sige farvel til

Da Leo besluttede sig for at sælge sit store hus syd for Næstved, skulle han finde ud af hvor, og hvad det næste hjem skulle være. Med fælles hjælp fra børnene blev flere muligheder vendt.

Børnene spurgte mig, hvad jeg kunne tænke mig, for jeg kunne ikke vedligeholde huset mere. Det var næsten 200 kvm. i to plan. Jeg kunne flytte i en lejlighed Næstved, men som børnene sagde; du kan løbe op og ned ad trapperne 24 gange, uden at du møder et eneste menneske.

Leo var enig, men det var ikke nemt at forlade et hjem, hvor han og hans afdøde kone Lene havde boet i 56 år. Leo havde selv bygget en stor del af huset og støbt hver eneste flise på den 60 kvm. store gårdsplads.

Men så fik vi kig på Hermanhaven, og det så rigtigt lækkert ud. Det var lige mig. Og da der lige var kommet en opsigelse på en lejlighed, tog jeg den.

Altid en ven i nærheden

I Hermanhaven behøver man ikke “hænge på nakken af hinanden”, som Leo siger. Og det bedste ved at bo her er det åbne fællesskab: “Vi har en aftale om, at hvis vi keder os, så må vi gerne banke på hos hinanden. Og vi er lige gode venner, hvis det ikke lige passer den dag.

Aktiviteter er der masser af, og man bestemmer helt selv, hvad man har lyst til at deltage i.

Jeg er ikke med i nogle aktivitetslaug, men deltager gerne i de forskellige aktiviteter. Og hvis jeg har behov for bare at være mig selv, så er det også helt ok.

Med mange mennesker samlet er der altid en mulighed for, at en eller flere får en god idé at samles om. Ikke alt er planlagt, og de impulsive indskydelser ender ofte med nogle hyggelige timer.

For en uge siden sad der en flok i atriumhaven, og da jeg kiggede ned fra 1. sal, sagde de med det samme, kom ned. Det var en tilfældig sammenkomst, så jeg gik derned og fik et glas vin og en hyggesnak. Det var meget impulsivt.

Kom med et åbent sind

Det at flytte i boligfællesskab åbner op for nye muligheder og venskaber. Man bor tættere end på villavejen, eller hvor man ellers kommer fra. Nogle falder man hurtigt i “hak” med og andre slet ikke. Sådan er det i alle livets forhold. Man skal selv være med til at bidrage til den positive stemning, for det kræver det at skabe et godt fællesskab. Og inden man beslutter sig for at flytte ind i et boligfællesskab er Leos bedste råd:

“Man kan godt være højlig, ordentlig og snakke pænt til hinanden uden at elske hinanden. Men man skal være åben overfor de muligheder, der er og have lyst til at lære nye mennesker at kende.

Leo og jeg faldt hurtigt i “hak”, og jeg blev endnu engang bekræftet i, hvor stor værdi fællesskabet og interessefællesskaber har; uanset om man er til madlavning, strikkeklub, traveture eller musik. Og jeg glæder mig ved tanken om, at klarinettens toner vil lyde til de næste mange sammenkomster i Hermanhaven. Nu er der snart julefrokost I Hermanhaven, og mon ikke Leo og Svend giver et par numre igen.

Er du interesseret i at høre mere om de mange interessefællesskaber i Agorahaverne og se nærmere på både boliger og atriumhave? Så kig forbi Bodilhaven i Odense eller Sophushaven i Slagelse, når vi holder åbent hus hver søndag. Tilmeld dig her:

Tilmeld dig Åbent Hus i Sophushaven her.
Tilmeld dig Åbent Hus i Bodilhaven her.