Tilbage til oversigt

Flyt seniorhøjskolen med dig hjem 

august 2023

Da Jan flyttede ind i boligfællesskabet Bodilhaven, var det med tanke på de mange gode højskoleophold, han har oplevet gennem årene. Her kan det inspirerende fællesskab og de mange, sociale aktiviteter fra højskolelivet nemlig blive en fast del af hverdagen, hvis man ønsker det. 

Jan er 68 år og har altid været en flittig højskolegænger. Når han har kunnet komme til det, er han gerne taget afsted flere gange om året for at synge, vandre eller rejse i fællesskab med andre. En interesse, der har haft stor betydning for hans beslutning om at flytte ind i Agorahaverne. 

Mange af de pensionister, jeg møder på højskolerne, lever for det. De er aktive, sociale og udadvendte. Men når jeg spørger, hvad de laver imellem vores højskolemøder, så er der ikke meget at fortælle. Tiden mellem ophold er ventetid. Tænk, at man i stedet kan bo et sted, hvor man bare skal slå døren op, og så er fællesskabet og alle de gode oplevelser lige udenfor”.  

Seniorhøjskoler skaber livslang læring 

Højskoler er et helt og aldeles dansk koncept – vokset ud af Christen Kolds og Grundtvigs tanker om folkeoplysning. Ofte forbinder vi højskoler med en slags mellemlanding for unge mennesker, hvor de udvikler sig socialt og menneskeligt, inden de begiver sig videre mod deres kommende uddannelse. Men faktisk bliver højskoler for seniorer i Danmark mere og mere populære. Læring er nemlig ikke kun for de unge. Som mennesker har vi godt af at holde os i gang, udvikle os og blive inspireret, uanset om vi er 22, 42 eller 72. Og de gode fællesskaber kan skabe faglig og social værdi for alle; uagtet alder. Det øger livskvaliteten og livsforståelsen at indgå i et socialt fællesskab. Ikke mindst når man er blevet ældre, børnene er flyttet hjemmefra og arbejdslivet måske fylder mindre, end før. Så bliver det ofte endnu vigtigere at møde nye mennesker, danne nye relationer og i det hele taget at lære nyt. 

Få seniorhøjskolens fordele – lige uden for døren

Som på seniorhøjskolen er livslang læring og sociale fællesskaber også vigtige værdier i Agorahaverne. Her er læring og inspiration en naturlig del af hverdagen. Du kan dyrke dine interesser og få øjnene op for nye – i godt selskab. Her er der rig mulighed for at møde ligesindede, som deler dine interesser. Og med stor sandsynlighed kan du både inspirere – og blive inspireret af – dine nye naboer. Agorahaverne er udviklet og indrettet med et særligt fokus på naboskab og nære relationer – med rum og inspiration til at mødes om aktiviteterne. Her vil du med garanti opleve en hverdag fyldt med oplevelser og samvær; både planlagt og spontant.  

I Agorahaverne får du altså alle højskoleopholdets fordele; bare lige uden for din hoveddør. Her behøver du altså ikke begrænse ”højskolelivet” til et kortere ophold, for derefter at gå op glæde dig til næste ophold. Du kan i stedet integrere højskolelivet som en fast del af din dagligdag. Ligesom på seniorhøjskolen har du mulighed for at få nye horisonter, ny viden og nye venskaber. Og får du nok af fællesskab og fællesaktiviteter for en stund, har du i Agorahaverne altid mulighed for at tække dig tilbage til din egen bolig, så det aldrig bliver mere samvær, end du selv har lyst til. Du vælger selv hvornår og hvor meget, du vil tage del i fællesskabet. Du kan nemlig altid vælge at være alene, men du behøver aldrig at være ensom.

Spis, syng og vær glad i Agorahavernes seniorfællesskaber

Agorahavernes boligfællesskaber tilbyder altså et hav af muligheder for spændende aktiviteter, som gør dig både klogere, sundere og gladere i hverdagen. Aktiviteterne er mange og forskelligartede; og du kan helt sikkert altid finde en aktivitet, som passer til dig. Bliv en del af vandrelauget, som tager på ture til både nært og fjernt, rejs med på de fælles udlandsrejser, som bl.a. de enlige seniorer nyder rigtig godt af, og udforsk nye smage eller træn de traditionelle kogekundskaber i madklubben, hvor samværet om måltiderne bliver en vigtig del af hverdagen.  

Sidst, men ikke mindst får alle beboere i Agorahaverne en højskolesangbog, når de flytter ind i fællesskabet. Den danner grobund for mange gode sangaftener og hyggelige stunder blandt beboerne. Jan drømmer i hvert fald om at starte sin egen sangforening med naboerne i Bodilhaven. Og fremover behøver han ikke længere at tage på seniorhøjskole for at får sin lyst til fællesskaber og socialt samvær stillet. Han behøver bare at åbne sin hoveddør og så findes seniorhøjskolen lige uden for døren.  

Beboere sophushaven