Velkommen til Næstved

Augusthaven

Lige ved Susåen, omringet af skøn natur, finder du Næstved by. I dette opslag kan du blive klogere på Næstved by og læse mere om de to nye Agorahaver, Herman- og Augusthaven, der har fundet deres hjem i de vilde grønne omgivelser ved Fasanvej. Du kan også læse beboernes anbefalinger til Næstved og omegn.

Historien om Næstved

Navnet kommer af byens placering – fremskudt landspids (næs) og rydning (tved), hvilket samlet set giver Næstved.

Med en historie der strækker sig over hele 1500 år, er Næstved rent faktisk en af de ældste byer i landet og har siden middelalderen også været en af de største.

Byens placering ved Susåen skabte de perfekte rammer for papir- og keramikproduktion, der begge udnyttede vandkraften i åen. I 1839 åbnede Joachim Christian Herman Kähler et pottemagerværksted, og forretningen voksede i de efterfølgende år, hvilket ledte frem til byggeriet af Kählerts Keramiske Fabrik i 1875. Samme år blev papirfabrikken Maglemølle også anlagt og udgjorde den største industri i Næstved 100 år frem.

Etableringen af disse to fabrikker satte for alvor gang i moderniseringen af Næstved. Begge fabrikker tilbød rigtig mange arbejdspladser både til mænd og kvinder, hvilket betød, at der opstod et stort behov for blandt andet børnepasning.

Prospekt af Næstved, 1754 (Kilde: Næstved Arkiverne)

Gå på opdagelse efter naturskatte

Overalt i Næstved Kommune finder du skønne naturområder- og oplevelser. For Næstved kommune er nemlig arealmæssigt den største kommune på Sjælland, hvilket betyder, at uanset hvor du befinder dig, vil du kunne opleve naturskatte.

Nordvest for Næstved finder du Tystrup-Bavelse søerne. Her kan du opleve stejle bakker, tætte skove, dybe søer og en stor å, der løber gennem en 15.000 år gammel dal.

Der er rig mulighed for at være aktivt i dette område – du kan blandt andet ro i kano på Susåen, vandre, bade i Tystrup Sø, se Danmarks største rovfugl og gå på opdagelse i urskoven. Det kan du læse meget mere om her. 

Perfekte rammer til et aktivt seniorliv i Næstved  

På det gamle øvelsesterræn ved Fasanvej er endnu et bæredygtigt bofællesskab for seniorer på vej. Navnet på det nye fællesskab er A/B Augusthaven, der er nabo til Hermanhaven.  

De to boligfællesskaber er opkaldt efter den ikoniske Næstvedborger Herman August Kähler, der overtog og udvidede keramikvirksomheden fra sin far Joachim Christian Herman Kähler i 1872. 

Begge haver er moderne og seniorvenlige for voksne uden hjemmeboende børn. Hvor Hermanhaven er lejeboliger, er A/B Augusthaven andelsboliger.

 

Beboernes anbefalinger 

Næstved by er fuld af historie, og der er en række skønne steder, du kan besøge i og omkring Næstved. Vi har spurgt beboere i Hermanhaven, hvilket steder de kan anbefale:

Kultur og kunst: 

Der er meget kunstaktivitet i Næstved. Til de kunstinteresserede anbefales det at besøge Kunsthal Rønnebæksholm, Grafikgalleriet ved Holmegaard Værk og Næstved Kunstforening.

Hvis du har lyst til at blive klogere på en af Næstveds ældste virksomheder og manden, der lægger navn til de Agorahaver, anbefales det, at du besøger den gamle renoverede Kählerfabrik. Det kan du også læse meget mere om her.

En beboer kalder, en tur fra Fensmark til Holmegaard Værk med Kählers keramiske samling, et must. Holmegaard Glasværk, der blev grundlagt i 1825, ligger omkring ni kilometer nordøst for Næsteved og er et af Danmarks ældste glasværker.

Derudover har Kähler også sat sit spor på byen, hvor der på mange af husene er Kähler kakler. Dertil kan der også opleves spændende bygninger med flotte træudskæringer og husgavle med fantastiske malerier af kunstnere fra hele verden.

Lidt syd for Næsted ligger Udby, hvor Grundtvigs fødehjem ligger, og hvor han tilbragte de første ni år af sit liv. Her anbefales det, at du besøger Grundvigts fødehjem, præstegården i Udby, som stadig står og er bevaret som et helstøbt anlæg fra landboreformernes tid. Her kan man nemlig opleve de rum, som Grundtvig beboede i som kapellan for sin far i årene 1811-1813, da der er indrettet et museum, Grundtvigs Mindestuer. Sidst men ikke mindst har man også mulighed for at besøge dele af den gamle have, hvor Grundtvig fandt stor inspiration.

Hvis du fortsætter syd for Næstved og Udby, kommer du til Vordingborg. Her anbefales det at tage på dagstur til, hvor du kan opleve det 650 år gamle Gåsetårn, som står tilbage som det eneste af den engang mægtige borg. Borgen var i mange år kong Valdemar Atterdags hjem. En beboer anbefaler til dem, der vil have flere historier af samme skuffe, at de også besøger Danmarks Borgcenter og får en rundtur med en guide.

Natur og udendørsoplevelser

Har du lyst til at opleve Næstved fra naturen?

Så kan det anbefales at gå en tur til Sjølundstårnet på Præstøvej, eller hvis du i humør til en længere tur, så langs Næstveds udgravede kanal (fra centrum til fjorden 5-7 km).

Hvis du er heldig og vejret er helt klart, anbefales det også at tage en tur i Skovtårnet ved Rønnede.

Er du i humør til en dejlig cykeltur, anbefales det at cykle til Lagunestien langs Næstved Kanal.

Rundt omkring i byen og langs kanalen er der også kunst, så du kan hente masser af inspiration under dine gåture i lokalområdet. På Herlufsholm Kirkegård har forskellige kunstnere lavet mange flotte opstillinger.

Næstved kan også opleves til vands med Rundfarten Friheden på Næstved Kanal, hvor man både kan sejle til Gavnø Slot og Karrebæksminde.
Beboere anbefaler også et besøg ved Susåen og Villa Galina skoven.

Aktiviteter og begivenheder

Der sker en helt masse i Næstved og som en beboer beskriver det, er Næstved “i det hele taget en dejlig by med megen aktivitet”.

Onsdag og lørdag er der torvedage, hvor der vil være et udvalg af bagervarer, fisk, ost, grønt, frugt og blomstersnit.

Næstved er stedet for det største 4. maj arrangement i Danmark, hvor der holdes en storstilet mindehøjtidelighed i Svinø Kirke og Mindelund med repræsentanter fra de landes ambassader, der har døde begravet i Svinø Mindelund, samt med overflyvning v. Flyvevåbnet.

Der er i Næstved desuden rig mulighed for gode teater- og musikoplevelser.

Ansøgning