Tilbage til oversigt

Sommerfugle i maven i Hermanhaven

september 2022

Jan og Janni flyttede ind i Hermanhaven i Næstved nogenlunde samtidig, i foråret 2021, men på hver deres etage. De havde begge nogle år forinden mistet deres ægtefæller, og nu var det tid til at komme videre fra deres store huse. Fællesskabet og trygheden ved at være tæt på andre mennesker trak. Og det har de fundet – og meget mere til. Alle kender alle, og det har den ugentlige fredagsbar været et stort bidrag til, er begge enige om:

”Den fredagsbar har gjort alt for fællesskabet. At vi har lært alle at kende. Vi sidder jo ikke samme sted hver gang, og så møder man nye mennesker”.

Fra et hul i jorden til en lækker bolig

Da Jan tager beslutningen om, at han vil flytte ind i Hermanhaven, er der kun en byggegrund og et stort hul i jorden. Men med et Åbent Hus i Ibihaven i bagagen og med et prospekt på Hermanhaven i hånden, er der ingen vej tilbage.

”Til Åbent Hus-arrangementet møder jeg nogen af de andre, der vil bo her. De begynder at snakke til mig, og så siger jeg til mig selv, at det her bliver du nødt til at gøre. At få den tryghed, at man kan henvende til Georg, Knud, Jonna eller andre for at snakke eller få hjælp” fortæller Jan og fortsætter:

”Først ser man prospektet og et hul i jorden. Og så kommer man ind, da det er færdigt. Det er jo lige meget, hvem man har med af venner og bekendte. Alle kommer ind og siger; hold op hvor er det lækkert. Og det er det”.

Janni var lidt mere skeptisk, da hendes datter foreslog, om ikke det var noget for hende. Hun skulle lige vænne sig til det hele. Men det gik hurtigt over.

“Vi sidder nede på Tenerife, og vi har det sindssygt hyggeligt. Og jeg siger til Janni; skal vi ikke holde vores fødselsdag sammen? 150-års fødselsdag og så laver vi familiesammenføring.”

Jan, beboer i Hermanhaven

Travetur side om side blev til hånd i hånd

I Hermanhaven arrangeres der travetur hver søndag. På en af turene sidste sommer kommer Jan og Janni, måske tilfældigt, til at gå ved siden af hinanden. De snakker, pjatter og fornemmer begge en rigtig god kemi. Der går ikke lang tid, før Jan tager første skridt. Janni fortæller:

”Jan siger, at der er noget, han gerne vil tale med mig om, og at han kommer op med en flaske rødvin. Jeg foreslår, at jeg da kan give lidt ost til rødvinen”

De lægger ikke skjul på, at endnu en flaske rødvin blev åbnet den aften, og siger næsten i kor:

”Vi snakkede, hyggede og skålede. Og det blev også til et kys”.

Man er ikke i tvivl om deres kærlighed til hinanden, og det er så livsbekræftende at se, at den er genfundet.

”Den efterfølgende tid kiggede vi både til højre og venstre, for at se om der var nogen, der så, at vi besøgte hinanden. Vi var som 2 teenagere, men skulle jo selv lige finde ud af, om det fungerede” siger Janni med et kæmpe smil.

Men der gik ikke lang tid, før Janni offentliggjorde, på en fredagsbar, at de nu var kærester.

Fælles synspunkter, interesser og rejselyst

Janni og Jan har mange fælles synspunkter og interesser. En af dem er rejser.

Jan spørger i efteråret, hvad Janni skal lave i julen. Det viser sig, at de begge er alene i julen, da børnene hvert andet år holder jul sammen med deres ægtefællers familie. Og det næste spørgsmål, Jan stiller, er, om Janni vil med ud at rejse. Janni er ikke sen til at svare ja, og de bliver enige om, at turen skal gå til Tenerife:

”Det er jo et prøvespring, og det kan jo være, at vi rejser hjem hver for sig”, nåede Jan at sige inden afrejse.

Heldigvis kom de hjem sammen, og turen har bare bekræftet deres fælles interesser og lysten til flere rejser sammen.

Indtil videre er der minimum to rejser i pipeline, og jeg er sikker på, at det bliver til mange flere.