Foråret og livet springer ud i Agorahaverne

Hermanhaven
Foråret er på vej og alt begynder at spire og titte frem. Sådan er det også i Agorahaverne, når de første forårstegn viser sig. Livet, stemningen og fællesskabet stiger, og aktiviteterne i Atriumhaven tager fart. Petanqueklubben er i fuld gang med at træne, og jeg har aftalt at mødes med Benthe til en snak om livet i Hermanhaven.

Flyttede for fællesskabet – ikke boligen

Benthe flyttede ind i Hermanhaven 1. juni 2021, og hun overvejede ikke længe om en lejlighed i boligfællesskabet, skulle være hendes næste hjem.

”Jeg opdagede Hermanhaven via en annonce i avisen, hvor der blev inviteret til et informationsmøde på VUC i Næstved. Og så ringede jeg til min veninde og spurgte, om hun ville med ned og høre om det. Og da vi gik derfra, var vi enige om, at vi skulle flytte. Det var hele ideen med fællesskabet i Agorahaverne. Jeg er ikke flyttet efter boligerne, jeg er flyttet efter fællesskabet” fortæller Benthe.

Leje fremfor eje

I Agorahaverne er boligerne overskuelige og moderne. Mange kommer fra en større bolig, og det gør Benthe også. Men for Benthe har der kun været fordele ved at flytte til en mindre lejlighed, og ikke mindst at det var en lejebolig.

”Det at skulle flytte fra en større bolig til en mindre, har været dejligt. Jeg føler her, at når jeg sætter mig ned om aftenen og ser fjernsyn, så omfavner stuen mig”

Og hun fortsætter:
”Er der noget, der går i stykker, kan jeg bare få hjælp. Og når man så tænker på børnene, den dag man ikke er her mere, så skal de bare sige boligen op og flytte habenguttet”

Naboskab og hjælpsomhed i uanede højder

Man er ikke i tvivl om, at naboskabet betyder alt for Benthe. Hendes dør er næsten altid åben, og i dag er Annette også inviteret med ind. Det bliver til mange hyggesnakke og kaffekopper på matriklen. Og nu hvor foråret har meldt sin ankomst, bliver altanen også taget i brug.

I vores snak kommer vi ind på Corona, og hvordan det var været at bo i Hermanhaven under pandemien.

”Det har ikke været slemt at bo her under corona. Fællesskabet kom op til uanede højder. Straks blev der på Borigo (det fælles beboerintranet) meldt ud, hvis nogen var smittet og alle trådte til for at hjælpe hinanden på alle måder. Der blev handlet ind og gået ture med hunde. Hjælpsomheden for hinanden har varmet”

Jeg bliver selv helt varm, og får sådan en lyst til at flytte ind.

Et aktivt og socialt liv

Det aktive og sociale liv er beboerne selv med til at sætte rammerne for. I Hermanhaven kan man være en del af fællesskabet, når man har lyst, og man kan trække sig, når man har brug for det. Her respekteres privatliv og ro, men for de fleste beboere er det fællesskabet og det at være sammen om noget, der er det vigtigste.

Benthe er ikke i tvivl, og det kommer lige fra hjertet, ” Det bedste ved Hermanhaven er fællesskabet. Helt klart. Og at Hermanhaven så også ligger rigtigt dejligt, at vi lige har Rønnebækholm, hvor der er masser af kultur. Vi har været derover til flere arrangementer. Og hvis vi er forlystelsessyge, går vi til den anden side, og der har vi Kongebryg med musikunderholdning”

Der inviteres fast til travetur hver søndag, og nogen tager også en travetur næsten hver morgen. Nærområdet bliver udforsket, der kommer en masse kilometer i benene, og den friske luft bliver taget ind. Og snart bliver det også til en tur med de kongelige, fortæller Benthe

”Vi er 42, der er tilmeldt Royal Run, og der tælles dagligt ned ved den store opslagstavle”

Cyklerne er også taget frem, og med den korte afstand til Næstved er det jo bare en smuttur, når vejret er til det.

Fælles frokoster og fester

I Hermanhaven behøver man ikke at sidde alene, uanset om det er påske, pinse, jul eller nytår. Her inviteres alle, der har lyst til at deltage til fællesspisning eller komsammen. Fredagsbaren åbnes hver fredag, og det er blevet et tilløbsstykke,

”Vi har fredagsbar hver fredag kl. 16. Der er ikke nogen bar. Vi kommer selv med det, vi vil have, om det er en lille termokande med kaffe, en flaske vin, en gin & tonic eller en flaske vand. Alt er tilladt”

I denne måned fejrer Hermanhaven 1-års fødselsdag, og d. 30. april holdes der fødselsdagsfest. Festen starter kl. 18, men fra kl. 17 er alle inviteret til Hermanhavens amatørteaters forestilling. Jeg er sikker på, at det bliver en festlig aften. Det har været den hyggeligste snak og eftermiddag – og inden vi slutter, får Benthe det sidste ord, ”det bedste af det hele er, at der ikke står på indbydelsen, hvornår festen slutter.”

Ansøgning