Bæredygtighed i Agorahaverne

Bæredygtighed

Bygget på bæredygtighed

Det er ikke kun fællesskabet, som gør Agorahaverne til et specielt sted at bo.

Agorahaverne er bæredygtige boligfællesskaber, og idéen om det gode, grønne liv har været afgørende for alle dele af fællesskabets tilblivelse. Her kan du læse om de forskellige slags bæredygtighed, der er i Agorahaverne.

Vugge til vugge princippet

Agorahaverne er designet ud fra ’vugge til vugge’-princippet, hvor alle materialer er udvalgt med omtanke på deres livscyklus og bæredygtighed.

 

Solceller

Et boligfællesskab er et stort byggeri – og det kræver energi at holde det kørende. Derfor har alle Agorahavernes fællesskaber solceller på taget. De sikrer, at forbruget i fællesskabet så vidt muligt dækkes af vedvarende og CO2-neutrale energikilder.

Biodiversitet

Alle byggegrunde er forskellige. Og selvom den danske natur har mange fællestræk, så er det lokale dyre- og planteliv altid noget nyt, når vi bygger.

Det betyder meget for os, at vores fællesskab spiller positivt ind i det omkringliggende miljø – og bidrager positivt til omgivelserne. Sammen med en håndfuld biologiske eksperter arbejder vi derfor altid for at sikre biodiversiteten.

I vores fællesskab Ibihaven i Slagelse, bliver der eksempelvis anlagt en særlig, lille sø til ære for en truet salamanderart, som nyder livet tæt på, hvor vi bygger.

CO2 i byggeriet

At holde CO2 regnskab i opførelsen af et stort boligfællesskab er kompliceret – og der er mange små ting, som spiller en rolle, når vi ønsker at holde miljøbelastningen nede. Vi gør meget ud af at vælge ren energi og at genanvende ressourcer. Og så går vi særligt op i den store mængde CO2, der er at spare under transporten, som i byggeriet er en af de tungeste poster.

Agorahaverne er bygget på et fundament af grøn beton. Det betyder, at vi i stedet for den traditionelle jernarmering bruger en særlig slags plastikspåner til at styrke fundamentet. Det holder mindst lige så godt – og så sparer det store mængder CO2 både i produktion og transport.

Derudover er alle dele af byggeriet blevet til i Danmark. Det er både godt for udledning i forbindelse med transport – men vi tror også på, at der er få ting, der kan måle sig med godt, dansk håndværk.

Regnvandsopsamling

Atriumhaven i boligfællesskabets hjerte er et af de helt særlige kendetegn ved dit hjem i Agorahaverne. Her er der grønt og frodigt året rundt – og vores gartnere passer godt på haven. For at sikre, at vedligeholdelsen af den grønne have ikke bliver miljøbelastende, er boligfællesskabet designet med en regnvandsopsamlende funktion på taget. Dette vand genanvendes i haven og bliver en del af den bæredygtige cyklus.

Ingen uønsket kemi 

For at passe på både kommende beboere og de håndværkere, som bygger vores boligfællesskaber, tænker vi meget over de produkter og materialer, som bruges i byggeriet.

Alle vores materialer er derfor valgt med omtanke på miljø, indeklima og på at undgå uønsket kemi i Agorahaverne.

Bæredygtig transport 

Det er ikke kun i selve byggeriet, at de grønne tanker sætter sine spor. Som beboer er der også rig mulighed for at gøre hverdagen lidt mere bæredygtig.

I alle Agorahavernes fællesskaber opføres der ladestandere til el-biler. Har du selv en el-bil, kan du altså lade helt tæt på dit hjem. Samtidig vil du som beboer blive tilbudt at deltage i fællesskabets delebilsordning. Vi og vores partner, Tadaa, sørger nemlig for, at der står en el-bil klar til dig og dine naboer, når du flytter ind.

Er du på cykel, er der også gode parkeringsforhold i Agorahaverne. Rundt om fællesskabet er der overdækkede cykelskure med plads til både almindelige cykler, el- og ladcykler.  På cykelskurenes tag er der sedumgræs, der både ser godt ud og forsinker regnvandet.

Dit eget hjem midt i et fællesskab 

Vidste du, at socialt samvær er godt for helbredet? Faktisk viser undersøgelser, at folk, der i høj grad lever deres liv sammen med andre, er mindre syge, føler sig gladere og lever længere.

I Agorahaverne er fællesskabet og den sociale bæredygtighed et kernepunkt. Og det er derfor, at alt i boligfællesskabet centrerer om den fælles atriumhave og om de mange fællesfaciliteter, der findes i byggeriet.

Her kan du fylde din dag med samvær, præcis som du har lyst til – og trække dig tilbage i dit private hjem, når du vil.

Ansøgning